Neplodnost

Online Care

Neplodnost

Svetovna zdravstvena organizacija definira neplodnost kot nezmožnost spontane zanositve po enem letu rednih in nezaščitenih spolnih odnosov. Vsak šesti par ima določene težave pri zanositvi. Ocenjujejo, da je v Evropi več kot 25 milijonov ljudi, ki se srečujejo s tem problemom. Plodnost ženske s starostjo po 35. letu pada, zato se priporoča, da se pri starosti ženske 35 let in več začne z usmerjenimi pregledi para že po 6 mesecih rednih in nezaščitenih spolnih odnosov.

Neplodnost je lahko primarna ali sekundarna. O primarni neplodnosti govorimo, če še nikoli ni bilo nosečnosti, o sekundarni pa, če je v preteklosti že bila potrjena kakšna nosečnost. Neplodnost pri paru je posledica ženskega ali moškega faktorja, lahko pa kombinacija obeh. S pomočjo zdravljenja se bistveno poveča možnost uspešne zanositve.

V ambulanti Ginekologija Ljubljana izvajamo diagnostiko in zdravljenje neplodnosti do potrebe postopkov oploditve z biomedicinsko pomočjo (OBMP), ki pa se izvaja v specializiranih centrih OBMP.

V ambulanti Ginekologija Ljubljana izvajamo diagnostiko in zdravljenje neplodnosti

do potrebe postopkov oploditve z biomedicinsko pomočjo (OBMP), ki pa se izvaja v specializiranih centrih OBMP.

Pregled ženske pri neplodnosti lahko vključuje splošni ginekološki pregled in naslednje specifične preglede:

  • Ultrazvočni pregled (UZ): 2D in 3D pregled maternice in jajčnikov. Ocenjujemo prirojene in pridobljene nepravilnosti. V jajčnikih preštejemo število zarodnih ali antralnih foliklov (AFC), ki predstavljajo ovarijsko rezervo. Lahko se opravi tudi sonohisterografija, ko v votlino maternice prek katetra vbrizgamo fiziološko raztopino, ki nam omogoča, da z UZ vidimo spremembe sluznice maternice, ki sicer niso vidne.
  • Hormonski test: Preverjamo ovulatorne hormone in hormone hipofize, ki regulirajo reproduktivno funkcijo.
  • Testi ovulacije: V krvi se določa hormone, ki pokažejo prisotnost ali odsotnost ovulacije.
  • Histerosalpingo kontrastna sonografija (HyCoSy): Ocenimo maternico in prehodnost jajcevodov. Kontrast se prek katetra, ki ga vstavimo v votlino maternice, prek jajcevodov prelije v trebušno votlino in oblije oba jajčnika, če sta jajcevoda prehodna. Če jajcevoda nista prehodna, z UZ vidimo mesto zapore jajcevoda.
  • ERA/EMMA/ALICE test in imunološki test NK celic

 

Pregled pri moškem:

  • Pregled semenskega izliva (spermiogram): Občasno je potrebno dati dva vzorca. Vzorec semenske tekočine se pridobi z masturbacijo in izlivom v sterilni lonček. V primeru nenormalnega rezultata so potrebne dodatne preiskave.